top of page

De bewoners van de seizoenschuur

Voor de kweek van onze dieren zijn we teruggegaan naar de essentie. Dieren kweken op een respectvolle en diervriendelijke manier waarbij ze hun instinct volledig kunnen uiten. De dieren lopen dus 90 % van de tijd op de weide. Op de weides worden voor alle diersoorten schuilhokken voorzien. Naast het gras op de weide telen we het voeder van onze dieren zelf. Daarnaast hebben we een stal waarbij onze dieren gehuisvest kunnen worden wanneer de schapen moeten lammeren of wanneer ons pluimvee nog te jong is om buiten te laten scharrelen Het is tevens een opslagplaats voor ons stro en de woonplaats van onze zwaluwen 😉.  

20210215-DSC01451.jpg
20220217_130916.jpg
20220324_142605.jpg
100 % raszuivere duroc varkens
​

Het jongste segment van onze boerderij is de varkenshouderij, doch niet de minst overwogen keuze in onze bedrijfsvoering.

Het ras waar we naar op zoek waren moest aan heel wat criteria voldoen: geschikt zijn als “weidevarken”, ziekteresistent zijn en zorgen voor sappig vlees.

Al heel snel kwamen we uit bij het zuivere duroc varken. Een aparte verschijning met zijn roodbruine vacht in de zomer en zijn zwarte beharing in de winter. Heel anders dan het gewone roze varken staat dit ras wat hoger op zijn poten en zijn ze voorzien van gitzwarte nagels ( lees; “patta negra”), heeft het een gekromde rug, hangen de zwart – leren oren in kleine driehoekjes voor de ogen en is de neus blinkend zwart.

Een zuiver duroc varken heeft veel beweging nodig en blijkt goed ziekteresistent te zijn waardoor het opgekweekt kan worden zonder antibioticagebruik. Verder is het in tegenstelling tot vele rassen niet stressgevoelig en soms zelfs gewoon lui en koppig.

Niets dan voordelen zou je dan denken en in ons geval past dit ras natuurlijk perfect in het extensieve weidemodel. Maar het duroc varken kent ook wat nadelen wanneer we naar de fokkerij kijken. Duroczeugen werpen maar kleine nestjes van 8 a 10 biggen waar dat er bij de moderne witte zeug makkelijk 20 zijn. Verder geven ze tijdens het zogen weinig melk en kunnen zeer agressief uit de hoek komen om hun biggen te beschermen. Hiermee is meteen uitgelegd waarom het duroc varken vaak in kruisingsproducten gebruikt wordt en ze maar zelden raszuiver te vinden zijn. Het zijn Yvan en Nadine uit Kortenaken die ons op regelmatige basis van jonge biggen voorzien.

In ruime weides kunnen de varkens hier naar harte lust hun natuurlijk gedrag vertonen, de grond omwoelen op zoek naar insecten en zaden of een lekker modderbad nemen om zich af te koelen bij warmere temperaturen.

Het duroc varken beschikt over zeer smaakvol donkerrood vlees welk voorzien is van fijne lijntjes intramusculair vet, dit smelt bij het braden langzaam weg en resulteert in de meest sappige  kotelet die niet zal krullen in je pan.

Schapen
​

We hebben 3 schapenrassen waarmee we kweken. Het gaat over de Franse texel, Ile de France en de Charollais. Alle 3 de rassen hebben heel goede moedereigenschappen en ze zijn goed opgewassen tegen het buiten zijn. We laten ze in groepen van 40 ooien lammeren waardoor er het hele jaar door lammetjes geboren worden. De schapen komen enkel naar binnen wanneer ze moeten lammeren. Ze zorgen voor het onderhoud van de onze weiden en een natuurlijke bemesting. We voorzien voordroog en gerst op onze velden om hen voldoende van voeder te kunnen voorzien.  

​

​

IMG_0380.JPG
17_Tom-groenten-kruiden-kalkoenen_12-08-2021_KL-17.jpg
Pluimvee: kip, kalkoen, eend, gans en parelhoen

​

Het hele jaar door kan er op de boerderij pluimvee gespot worden. Wanneer de weersomstandigheden goed zijn, kan alle pluimvee gezien worden op de weiden. In de winterperiode zorgt ons pluimvee voor een natuurlijke bemesting van onze groententunnels. Ze pikken groen en regenwormen op onze weiden en als extra krijgen ze voeder van onze zelf geteelde granen.  

​

kip.jpg
IMG_0121.JPG
bottom of page