Er is opnieuw grondwitloof en heel wat ander lekkers!
​
Proeverij op 7 december op onze boerderij!
Ken je ze nog, groenten die kraken van versheid?
Van bladgroenten, kruiden tot kolen worden gezaaid, geplant en geoogst op onze boerderij. De toppertjes zijn onze asperges, volle grond tomaten, paprika’s, spinazie, prei, aardappelen, wortels en zoveel meer! Spinazie, wortels, radijzen, bietjes, raapjes,… worden gezaaid. Tomaten, paprika’s, aubergines, komkommers, kolen,… worden geplant. De onkruidbestrijding gebeurt machinaal of met de hand door te schoffelen. Een heel karwei waarbij we kort op de bal moeten spelen om het allemaal te onderhouden. We zorgen voor veel teeltafwisseling, een gezonde bodem waardoor we de ziektedruk laag kunnen houden. De weersomstandigheden werken soms mee maar het omgekeerde is ook geldig. De blutsen met de builen maar door alles goed te organiseren kunnen we een ruim assortiment van groenten voorzien. In de webshop kan je terugvinden welke producten we nu ter beschikking hebben! We werken voor sommige groenten (o.a. grondwitloof, champignons,…) samen met collega boeren om ons aanbod te verruimen. Het principe is altijd hetzelfde: seizoensgroenten recht van bij de boer zonder tussenschakels.
Bladgroenten, kruiden en knolgewassen
We hebben vergeten groenten en de gewone doorsnee groenten maar het is een te grote lijst om alle groenten en kruiden op te sommen. De essentie is dat er geplant en gezaaid wordt met de seizoenen en dat ze geoogst worden wanneer de tijd er rijp voor is. We hebben geen verwarmende teelt waardoor er soms wat langer moet gewacht worden op bijvoorbeeld de tomaten. Het grote voordeel is wanneer ze er dan eindelijk zijn nog zo lekker smaken en ze boordevol energie en vitaminen zitten. Aan de hand van een weekmailtje houden we iedereen op de hoogte wat er allemaal ter beschikking is.
Zaaien en planten
Ons machinepark is niet groot maar aan de hand van enkele goed (al dan niet verbouwde) machines kunnen we meer dan ons plan trekken. We zorgen voor een goed verzorgde bodem en gaan dan pas over tot zaaien en planten. Er wordt op tijd geplant en volgens datum. Iedere groentesoort heeft een bepaalde periode wanneer ze kan gezaaid/geplant kan worden. Hiermee wordt dan ook rekening gehouden!
Schoffelen is de boodschap
Wanneer de groenten gezaaid/geplant zijn, moeten ze onkruidvrij gehouden worden om ervoor te zorgen dat ze krachtig kunnen groeien. Met schoffelmachines of met de hand wordt alles gewied. Een werkje om u tegen te zeggen maar van uitermate groot belang!
Oogsten
​
Wanneer de groenten volgroeid zijn worden ze geoogst. Prei, wortels,... worden uitgereden met de schudder maar andere groenten (waaronder de bladgroenten) worden gekapt of gesneden met een mes. Wanneer het te nat is (wat is in de winter wel eens kan gebeuren) is de spade de enigste manier om bijvoorbeeld pastinaak uit de grond te krijgen. We zijn dagelijks afhankelijk van de weersomstandigheden, zelfs bij het oogsten. Oogsten is arbeidsintensief maar het leukste van het hele proces. De vers geoogste groenten worden verkocht in onze hoevewinkel!
​